Autor: Miroslav Bros, 04.10.2018
Logo Interreg Poľsko - Slovensko
Logo VUC Žilina
Wieża widokowa - wieża widokowa na Dubovie
 
Od września na horyzoncie masywu Dubová znajduje się wieża widokowa, która została zrealizowana w ramach polsko-słowackiego projektu podróży dziedzictwa realizowanego za pośrednictwem Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz programu Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020.
 
Wieża widokowa znajduje się w miejscu pierwotnej wieży strażniczej zbudowanej przy Zamku Rajeckim. Tak więc budynek ma również historyczne znaczenie - jako element dziedzictwa historycznego, który jednocześnie będzie sprzyjał wykorzystaniu dziedzictwa przyrodniczego jako wieży widokowej dla turystów. Wieża widokowa została ukończona i jest częścią edukacyjnego chodnika "Okolice Zamku Rajeckiego".
 
Odwiedzający mogą odkrywać lokalną florę, faunę i historię poprzez sciezki edukacyjne na na szczycie Dubova, z nowym elementem - kody QR i cztery nowe opisy na tablicy turystycznej. Zapewniają one więcej informacji o naszym dziedzictwie kulturowym i przyrodniczym.
 
Posiadanie wieży widokowej i nowego chodnika edukacyjnego daje nowe możliwości rozwoju turystyki w naszej dolinie i jest atrakcją dla odkrywania naszej historii i krajobrazu. 
 

Partnerské mestá a kraje   ...naspäť
 
 
Prílohy:
Rozhľadňa – vyhliadková veža na Dubovej
 
Od septembra sa na horizonte masívu Dubová týči vyhliadková veža, ktorá bola zrealizovaná v rámci mikprojektu Poľsko-slovenské cesty dedičstva realizovaného z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014- 2020.
 
Vyhliadková veža- rozhľadňa stojí na mieste pôvodnej strážnej veže vybudovanej pri Rajeckom hrade. Objekt má teda aj historický význam – ako prvok historického dedičstva, ktorý bude súčasne slúžiť na zvýšenie využívania prírodného dedičstva, ako vyhliadková veža pre turistov. Rozhľadňa dopĺňa a je súčasťou náučného chodníka „Okolím Rajeckého hradu“.
 
 
Návštevníci náučného chodníka môžu pri turistickom výstupe na Dubovú, k rozhľadni, spoznávať miestnu flóru, faunu a históriu prostredníctvom tabúľ náučného chodníka, ktoré sú doplnené o nový prvok – QR kódy a štyri nové popisy na tabuliach turistickej trasy . Tieto poskytujú ďalšie informácie o našom kultúrnom aj prírodnom dedičstve.
 
Nech rozhľadňa a doplnený náučný chodník prinášajú nové možnosti rozvoja cestovného ruchu a turizmu v našej doline a nech sú lákadlom pre spoznávanie našej histórie a krajiny.