Kordovánky očarili Európu

Autor: Miroslav Bros, 28.12.2017
Kordovánky pracujú v Rajci už 16 rokov. Počas celej doby svojej existencie nazbierali už 271 ocenení, 10 krát sa stali Majsterkami Európy. V súčasnosti majú 60 registrovaných členov. Ich rady doplnil už minulý rok aj jeden člen – Oliver Kubačák, ktorý je už teraz úradujúci Majster Európy.
Vedúcou súboru je Zuzana Rizmanová.
Trénerský tím tvoria: Magdaléna Mičechová, Petra Cibulková, Alexandra Hanusová a Mária Žideková.
Medzi najväčšie úspechy Kordovánok patria 3 strieborné a 3 bronzové medaily z Majstrovstiev sveta v roku 2016.
Tento rok získali na Majstrovstvách Európy v talianskej Giulianove 3 zlaté, 2 strieborné a 1 bronzovú medailu.
 Kordovánky očarili Európu
Kordovánky očarili Európu
 
Kordovánky Junior - MAJSTERKY EURÓPY - v kategórii VF mix
Kordovánky Junior - MAJSTERKY EURÓPY - v kategórii mini mix
Oliver Kubačák – MAJSTER EURÓPY – v kategórii sólo baton
Kordovánky Senior - VICEMAJSTERKY EURÓPY - VF pom-pom
Petra Cibulková - VICEMAJSTERKA EURÓPY – sólo baton
Kordovánky kadet – 2. VICEMAJSTERKY EURÓPY – v kategórii VF mix
 
Šestnásta sezóna priniesla Kordovánkam veľa cenných kovov. Po tvrdých prípravách a tréningoch začali s ich získavaním už v máji, kedy sa konali MSR. So Spišskej Novej Vsi si doniesli celkovo 5 zlatých, 2 strieborné a 1 bronzovú medailu. Nasledovali ďalšie medzinárodné súťaže v Bratislave a Malackách a s nimi prišla ďalšia „žatva“: 12-krát zlato, 4-krát striebro a 3-krát bronz. Ani to však úspešné dievčatá nezastavilo. Choreografie ďalej zlepšovali a cibrili, aby sa dokonale pripravené vybrali na tohtoročné MAJSTROVSTVÁ EURÓPY. Očakávania boli veľké a talianska Giulianova ich privítala krásnym prímorským prostredím ale aj obrovskými horúčavami.
Medzi viac ako 4000 mažoretkami naše dievčatá tento rok zažiarili v nových klubových súpravách hneď na otváracom ceremoniáli. Potom prišli problémy – organizátorom sa nepodarilo dostatočne pripraviť súťažný areál, čo viedlo k obrovskému zdržaniu, až 4,5 hodiny čakania na horúcom slnku. Aj toto Kordovánky zvládli a už sa mohli pustiť do súťažného zápolenia. Tí, čo boli s nimi vedia, aké ťažké podmienky museli dievčatá prekonať a zvládnuť. Svoje choreografie predvádzali v takmer 40 stupňovej horúčave. Snáď nikdy doteraz neboli také vďačné za pitný režim, ktorý nám každoročne poskytuje firma Kofola.
Prvou reprezentantkou v kategórií sólo pom-pom kadet bola Linda Miškolciová, ktorá sa umiestnila na krásnom 6. mieste a tým sa zaradila medzi európsku špičku.
Mini mix Junior si so svojou choreografiou „ Marionety“ vybojovali titul Majstra Európy a tým si potvrdili ich víťaznú šnúru. Majsterka Slovenska Petra Cibulková dosiahla vrchol svojej tanečnej kariéry a z ME v Gulianove si odniesla striebornú medailu.
V kategórií sólo baton man Kordovánky po prvýkrát reprezentoval Oliver Kubačák, ktorý získal titul Majstra Európy. Sólistov uzatvára Barbora Rizmanová s jej 5. miestom v kategórií sólo pom-pom senior.
Spomedzi veľkých formácií Kordovánky predviedli 3 choreografie a všetky boli ocenené titulom. V kategórií veľký mix kadet si malé „Tučniačiky“ vytancovali 3. miesto spolu s titulom II.
Vicemajster Európy. Kategóriu veľký mix junior ovládla Kordovánska „Armáda“ a na čele s generálom si odpochodovali po prvé miesto a titul Majster Európy. Finálnu choreografiu odpálili „Rockerky“ až tak, že vypadla elektrina, no po malej prestávke, keď sa technické problémy vyriešili, Kordovánky vystúpili znova.
Prvý aj druhý pokus vyvolal obrovské ovácie nie len z domáceho fanklubu. V takmer vyrovnanej konkurencii si Kordovánky v kategórií veľká formácia pom-pom vybojovali 2. miesto a titul I. Vicemajster Európy a tým sa postarali o to, aby žiadna tanečnica nešla domov bez medaily.Spolu ich na rajeckom námestí zacinkotalo až 77.
Veľká vďaka patrí trénerkám a vedúcej súboru, rodičom, fanúšikom, Mestu Rajec za podporu aj finančné zabezpečenie cesty na ME a firme Kofola a.s. za „záchranu života“ vo forme našej vody – Rajec. Kordovánky opäť úspešne reprezentovali Slovensko, svoje mesto, školu, rodičov. Úspech je krásny, keď sa prežíva srdcom a horúce slzy šťastia stekajú k perám na ktorých je úsmev.
A preto si spievajme: Od Tatier k Dunaju Kordovánky spievajú, že na nás nemajú aj keď sa hnevajú...“