Predvianočný Krakow

Autor: Miroslav Bros, 02.03.2015
č. 2/2015
PREDVIANOČNÝ KRAKOW
Krakow-Wawel12. decembra 2014, sa viacerí žiaci Gymnázia na Javorovej ulici v Rajci museli zobudiť skoro ráno, aby sa mohli pripraviť na zaujímavú exkurziu do jedného z najkrajších historických miest Európy, do Krakowa. Po trojhodinovej ceste luxusným autobusom vystúpili konečne na parkovisku a ich nedočkavé oči hltali pohľadom krásy tohto mesta. Mesto priam dýchalo históriou a široko-ďaleko nebolo vidieť ani jednu modernú budovu.
Hneď prvou zastávkou bol prekrásny hrad Wawel, ktorý sa majestátne vypínal nad mestom a z ktorého bol fascinujúci pohľad na celý Krakow. Sprievodkyňa previedla žiakov celou históriou hradu a rozprávanie ukončila zaujímavou historkou o drakovi, ktorý vraj hrad strážil. Ten sa stal aj symbolom tohto mesta.
Ako druhú v poradí sme navštívili Galériu – obrovský obchodný dom, ktorý už bol modernou stavbou a sčasti narušil historický kolorit mesta. Všade navôkol panovala predvianočná atmosféra, hoci počasie tomu nenasvedčovalo, keďže bolo na toto ročné obdobie výnimočne teplo. Niektoré dievčatá si požičali korčule a preháňali sa na nich po umelo vytvorenej ľadovej ploche pred obchodným domom.
Poslednou a najviac očakávanou zastávkou našej exkurzie bola návšteva predvianočných trhov na rynku glownom (hlavná tržnica). Na tomto mieste sme strávili najviac času. Nádherná vianočná výzdoba, jazda na kočoch, ktoré ťahali dva krásne koníky, množstvo nádherných ručne vyrobených vianočných ozdôb, vôňa pečenej klobásky a vianočného punču v nás evokovali atmosféru blížiacich sa Vianoc. A keď tma rozprestrela nad nami svoj plášť, všade navôkol sa rozsvietilo tisíce farebných svetielok na obrovských vianočných stromčekoch. No proste nádhera!
Ťažko sa nám lúčilo s týmto krásnym mestom a domov sme odchádzali s pocitom, že sa tam určite ešte niekedy vrátime. A teraz sa už Vianoce mohli začať...
Krakow
Krakow
Text a 3x foto: Mgr. Jana Hederová
späť