Goldoniho Čertice v Rajci

Autor: Miroslav Bros, 02.03.2015
č. 2/2015
 GOLDONIHO ČERTICE V RAJCI
Ochotnícke divadlo Seniorik z Konskej v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom Rajec zorganizovali v nedeľu 11. januára divadelné predstavenie Škriepky v Chiozze, ktoré v preklade Ľubomíra Feldeka dostalo výstižnejší názov Čertice. Ochotnícke divadlo Seniorik z Konskej v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom Rajec zorganizovali v nedeľu 11. januára divadelné predstavenie Škriepky v Chiozze, ktoré v preklade Ľubomíra Feldeka dostalo výstižnejší názov Čertice.
Zaplnené hľadisko kultúrneho domu výborne pobavila nesmrteľná komédia o tom, ako už pred tristo rokmi zametali ženy s mužmi. Pokojná rybárska dedina, azúrové more a ľudia, ako všade inde – rozhašterení, zaľúbení, žiarliví, veľkorysí, závistliví... A sú to práve ženy – čertice s poriadne nabrúsenými jazykmi, ktoré rozvíria pokojnú atmosféru prímorskej dediny a medzi mužmi rozpútajú hotové peklo. Onými čerticami je päť žien – dve zrelé a tri zaľúbené vydajachtivé dievky. Práve ich jazyky sú dôvodom všetkých svárov.
Vynikajúca hra talianskeho autora Carla Goldoniho preverila herecké umenie ochotníckeho divadla Seniorik z Konskej. A že sa úlohy zhostili dobre, o tom svedčil aj búrlivý potlesk divákov na konci takmer dvojhodinového predstavenia.
Text a 1x foto: Z. Ščasná, MsKS Rajec
späť