Autor: Miroslav Bros, 21.12.2014
č. 12/2014
MAŽORETKY KORDOVÁNKY – ÚSPEŠNÝ ROK 2014
 
Mažoretky Kordovánky - Úspešný rok 2014Leto. Posledný prázdninový víkend. More, vlnky, slniečko. Také je Chorvátsko. Tam sa chodí väčšinou na dovolenku. Avšak mažoretky Kordovánky sa neprišli rekreovať. Prišli zúročiť celoročnú drinu. A to nie na hocijakú súťaž. Ale priamo na Majstrovstvá Európy a sveta, ktoré sa konali práve v chorvátskom Poreči. Cestovné náklady vo výške 2 100,- € zaplatilo Mesto Rajec. Hala Žatika, kde sa majstrovstvá konali, je tak veľká, že by sa do nej pohodlne zmestili všetci obyvatelia Rajca a ešte by zostalo miesto.
Súťaže sa zúčastnilo viac ako 3000 mažoretiek, ktoré zatancovali spolu 683 choreografií, z toho 429 sólo formácií a 254 veľkých formácií. Boli zo 163 súborov, štrnástich krajín a troch kontinentov. Na súťažnej ploche vystúpili súťažiace z takých krajín ako sú Rusko, Južná Afrika, Taliansko, Česko... A medzi nimi Kordovánky. Dievčatá z malého mesta v srdci Slovenska. A hoci to tak môže vyzerať, naše mažoretky sa medzi takto veľkou konkurenciou nestratili. Súťažili v dvoch vekových kategóriách a to kadet a senior. Predstavili svetu sedem choreografií a so VŠETKÝMI sa umiestnili v prvej desiake, čím potvrdili, že skutočne patria medzi európsku a svetovú špičku v tomto športe. Obsadili 2x deviate miesto (VF + defilé pom, mini pom kadet), 3x šieste miesto (mini mix senior, mini flag senior, mini pom senior) a jedno štvrté miesto (VF mix senior). A tým krásne reprezentovali nielen Slovensko, ale aj mesto Rajec.
Do konca roka sa Kordovánky zúčastnili ešte ďalších dvoch medzinárodných súťaží. Koncom septembra bola zorganizovaná v Bratislave medzinárodná súťaž Prešporský pohár. Zisk troch bronzových, troch strieborných a jednej zlatej medaily opäť dokázal, že Kordovánky vedia zaujať diváka aj porotu. Ani nie o tri týždne sa konal Memoriál Janky Jakubíkovej v Púchove. Krásny dôvod, ako si skvelým výkonom uctiť všetkých priateľov tohto športu. Ani tu naše Kordovánky nesklamali. Získali bronzovú, striebornú a zlatú medailu, ktorú si domov odniesli kadetky, najmenšie rajecké mažoretky. Tie sú dobrým základom pre ďalšie fungovanie športového tímu.
Je až neuveriteľné, že z Kordovánok sú už niektoré vydaté a dokonca už majú vlastné deti. Také príležitosti ako sú svadby a stužkové mažoretiek sa nezaobídu bez tanečných vystúpení Kordovánok. Aj to svedčí o tom, že sú jedna veľká rodina. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomáhajú rozvoju tohto športu. Predstaviteľom mesta Rajec a ZŠ na Lipovej, vedúcej súboru Zuzke Rizmanovej a tiež trénerkám, ktoré jej s nadšením pomáhajú!
Všetkým rodičom, spolužiakom a priateľom želáme krásne prežitie vianočných sviatkov a úspešný nový rok 2015!
                                                                                                                                BR
                                                                                                                                foto: archív Kordovánok
Mažoretky Kordovánky - Úspešný rok 2014Mažoretky Kordovánky - Úspešný rok 2014
 
späť