Autor: Miroslav Bros, 10.09.2013

Rajecké mažoretky Kordovánky sú viacnásobné Majsterky Európy.

 

Rajecké mažoretky Kordovánky sú viacnásobné Majsterky Európy;  kliknutím sa obrázok zväčší

                                                                                                                      kliknutím sa obrázok zväčší

.........a na námestí zastavil autobus!

        Kto bol v nedeľu večer na rajeckom námestí, vie, o čom hovorím. Fan-klub, rodičia, predstavitelia mesta, priatelia a známi netrpezlivo očakávali príchod Kordovánok. Zvesti o tom, že sú dvojnásobné Majsterky Európy sa šírili rýchlo. Konečne prišli! Dvere autobusu sa otvárajú a do náručí svojich blízkych sa vrhajú šťastné dievčatá. Každá mažoretka, či už malá alebo veľká, má na krku medailu a v očiach slzy. Privítanie bolo fantastické. Hudba, spev, výkriky radosti, streľba šampanského a hlavne tanec ovládli rajecké námestie. Všetko sa trošku upokojilo príchodom primátora mesta s manželkou, ktorý s kyticou v rukách privítal Kordovánky a poďakoval im za úspešnú reprezentáciu nášho mesta.

        O čo vlastne išlo? .

       Maďarská Tatabánya od štvrtku 22. až do nedele 25. augusta hostila viac ako 60 mažoretkových súborov z 11 krajín. Súťažilo viac ako 450 choreografií v troch vekových kategóriách. Kadetky – najmenšie mažoretky do 11 rokov, juniorky – do 14 a seniorky 15 a viac rokov. Kordovánky sa predstavili so šiestimi súťažnými choreografiami.
      Najmenšie kadetky, ktoré boli na majstrovstvách EU po prvý krát, získali dve strieborné medaily a stali sa dvojnásobnými prvými vicemajsterkami Európy.
      Prvú striebornú medailu získali za veľkú formáciu MIX. Trénerky Terka Tomanová a Peťa Cibulková si dali záležať na výbere hudby, návrhu kostýmov, ale hlavne naučili dievčatá precízne pracovať s paličkou. Práve táto prednosť posunula kadetky na krásne druhé miesto. Už v prvý deň sa teda naše najmenšie mažoretky mohli pýšiť striebrom.
        Druhú striebornú medailu si vybojovali v malej formácií Pom-Pom /strapce/, ktorá prekvapila svojou sviežosťou a presným prevedením. V tak mladom veku je to naozaj veľký úspech. Ich trénerka Júlia Pavelová venuje svojim zverenkyniam všetok svoj voľný čas. Má veľké skúsenosti z vlastnej reprezentačnej činnosti a tak má čo odovzdať malým kadetkám.
       Juniorská zostava Mini Mix sa v ťažkej konkurencií umiestila na krásnom štvrtom mieste, keď im medailová pozícia ušla len o jednu stotinu bodu. Ich trénerka Mirka Turancová, ktorá väčšinu času prežije v Anglickom Manchestri, môže byť na svoju prácu hrdá. Aj takto na diaľku dokáže svoje zverenkyne viesť a motivovať. Úprimný vzťah mažoretiek so svojou trénerkou je už povestný a prenáša sa z Kordovánky na Kordovánku.
        Seniorky súťažili tiež už vo štvrtok. Veľká formácia MIX s prvkami slovenského folklóru okamžite očarila celé publikum a aj porotu. Neutíchajúci výskot, piskot a potlesk bol prejavom toho, že diváci prežili nezabudnuteľný zážitok. Zaslúžená zlatá medaila svedčí o tom, že Kordovánky sú na úplnej špičke Európskeho mažoretkového športu.
        V seniorskej kategórii, vo veľkej formácii, kde sa spočítavajú body z dvoch choreografií, sa Kordovánky stali absolútnymi majsterkami EU. Už po defilé bolo jasné že súlad hudby, kostýmov a prevedenia prinesie odmenu v podobe medaily. Pódiová choreografia zdvihla zo sedadiel nie len našich fanúšikov, ale aj konkurenciu. Druhá zlatá medaila je fantastickým ohodnotením práce celého mažoretkového tímu. Škoda, že pre niektoré to bola rozlúčková medaila.
        Po celkovom vyhodnotení súťaže sa všetci zúčastnení zhodli na tom, že Kordovánky priniesli opäť niečo nové. Nie len nové choreografické prvky, či vyšší stupeň prevedenia, ale hlavne prekrásny prístup k súťaži a ku „konkurentkám“ z iných súborov. Vedúca mažoretiek Kordovánok Zuzana Rizmanová ich naučila si vážiť nie len jedna druhú, ale aj členky iných súborov, porotcov a všetkých, ktorí sa zaujímajú o tento krásny šport .
       Chcem zo srdca poďakovať všetkým zúčastneným. Všetkým, ktorí majú zásluhu na dosiahnutých výsledkoch. Mažoretkám, trénerkám, rodičom, predstaviteľom mesta, priateľom a známym ............... Veľká, veľká a ešte raz veľká vďaka !

A na Rajeckom námestí zastavil autobus.............
                                                                                                                                       BR

text a foto Kordovánky Rajec

naspäť