Informačný podcast Mesta Rajec - december 2022

 

Počúvate informačný podcast mesta Rajec vydaný v mesiaci december 2022


Volebné obdobie 2018 – 2022 nebolo z pohľadu samosprávy jednoduché a nebolo jednoduché ani pre občanov. Do života nám zasiahlo covidové obdobie, enormné zvyšovanie cien stavieb či energií. Taktiež vojna na Ukrajine má výrazný a negatívny dopad na život občanov a fungovanie samospráv.


 Napriek týmto úskaliam sa v tomto období podarilo zrealizovať viacero pre mesto zásadných projektov, ako rekonštrukcia športovej haly, výstavba chodníka do Šuje, zriadenie technických služieb či rekonštrukcia mestského úradu. „Veľa ďalších projektov je pripravených či rozpracovaných, aby aj nové vedenie malo na čo nadviazať, ako som na viaceré aktivity nadviazal ja spolu s mestským zastupiteľstvom. Nadchádzajúce obdobie bude pre samosprávu veľmi náročné, vzhľadom na vládne návrhy a rôzne balíčky priam kritické. Preto prajem novému primátorovi, ako aj poslancom mestského zastupiteľstva, aby sa im v tejto náročnej úlohe a poslaní čo najviac darilo a aby sa mesto aj naďalej rozvíjalo,“ zhodnotil svoje pôsobenie v mesačníku Rajčan predchádzajúci primátor mesta Milan Lipka.


Zálohovanie nápojových obalov sa na Slovensku ujalo rýchlejšie, než predpokladali prvotné analýzy. Darí sa nielen vyzbierať rekordné množstvo obalov, rozširovať odbernú sieť a znížiť množstvo voľne pohodeného odpadu, ale v neposlednom rade sme aj inšpiráciou pre ďalšie krajiny. Na prvý rok zálohovania bola zákonom stanovená povinnosť dosiahnuť návratnosť aspoň 60 %. Už teraz, pred koncom roka, vieme povedať, že zálohovaním na Slovensku sme tento rok zákonný cieľ presiahli a vyzbierali až 70 % všetkých plastových fliaš a plechoviek uvedených na trh. Počet registrovaných odberných miest sa blíži k trom tisíckam.

V máji tohto roku sa v Materskej škole na ulici Obrancov mieru rozhodli zapojiť do vyhlásenej 11. edície grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame. Zámerom bolo pokračovať v rekonštrukcii detského dreveného domčeka na školskom dvore. Grantová komisia organizátora a partnera programu vybrala medzi tri najlepšie projekty regiónu aj projekt našej materskej školy s názvom Domček ako z rozprávky. Možno si viacerí z vás spomenú na obdobie hlasovania, ktoré prebiehalo v supermarkete Tesco v Rajci počas letných mesiacov. Vďaka nakupujúcim, ktorí sa rozhodli udelením svojho hlasu podporiť práve túto materskú školu, dokázali zvíťaziť. Bola to potešujúca informácia, konkretizovaná sumou 1300 eur.

Dlhé zimné večery sú tu a s nimi aj viac času na kultúru. Základná umelecká škola v Rajci má pre vás atraktívnu ponuku umeleckých zážitkov.V decembri nás ešte čaká niekoľko super akcií. Výtvarný odbor chystá tradičné Maľovanie v Tescu – vianočnú výzdobu výkladov. Kým sa stretneme spoločne s rodinami pri vianočnom stole, majú pre vás pripravený ešte jeden koncert – Vianoce v ZUŠ Rajec. Podujatie sa uskutoční 15. decembra o 16.00 hod. vo veľkej sále Kultúrneho domu v Rajci.


Gymnázium v našom meste neustále napreduje a otvára svojim žiakom nové možnosti, ako zažiť a zároveň sa uplatniť na pracovnom trhu. V novembri jeho zástupcovia a žiaci rozdávali radosť a naberali skúsenosti na viacerých miestach. Opäť sa zúčastnili na dramatickom festivale s názvom Zahrajme to tvorivo, kde prijali pozvanie Gymnázia vo Vrbovom. V tomto ročníku podujatia mali žiaci anglickej sekcie za úlohu stvárniť niektoré z diel autorov Stratenej generácie a žiaci ruskej sekcie diela Alexandra Nikolajeviča Ostrovského. Dramatické výkony jednotlivých tímov boli veľmi vyrovnané. Členovia odbornej komisie im odovzdali diplomy za 4. miesto. Je to pre školu veľký úspech, pretože odchod do Vrbového nadránom skomplikovali zdravotné problémy hlavnej postavy.


11. novembra o 11. hodine a 11. minúte sa zišli občania a členovia spoločenských organizácií v Rajci pri pamätníku obetí I. svetovej vojny, aby vzdali úctu a pripomenuli si pamiatku obetí padlých. Túto pietnu spomienku spoluorganizovali ZO SZPB a ZO JDS. Zúčastnili sa jej aj zástupcovia Slovenského červeného kríža a klubu dôchodcov, ako aj zástupca za mesto Rajec – prednosta mestského úradu. Hrdinskosť a statočnosť v tejto vojne preukázalo veľa Slovákov, ako aj občanov Rajca, ktorí v nej zahynuli. Ich mená sa nachádzajú na pamätníku, ktorí postavili na ich počesť obyvatelia mesta.


Sezóna 2022 bola pre každý šport jednoznačne jednou z najnáročnejších. Počas korony však mažoretky Kordovánky nezaháľali, a vždy našli riešenie, ako trénovať. Naštartovať novú sezónu sa im podarilo až nečakane dobre. Po úspešných majstrovstvách Slovenska a majstrovstvách Európy vycestovali na majstrovstvá sveta do chorvátskeho Záhrebu. Seniorky so svojou choreografiou Vypni mobil a ži! postavili na nohy takmer celú halu. Neopísateľná radosť bola na javisku počas tanca a ešte väčšia pri vyhlásení ich mena pri titule Majster sveta! Spolu priniesli Kordovánky z majstrovstiev sveta v Záhrebe do Rajca dve zlaté, jednu striebornú a štyri bronzové medaily. Podrobnejšie výsledky nájdete v decembrovom vydaní mesačníka Rajčan.


Na najdlhšej 17-kilometrovej trati behu Súľovskými skalami obsadila Dominika Vanáková 3. miesto, keď porazila svojich kolegov Mareka Kasmana, Richarda Bada a Janka Vanáka. Pred ňou bol Juraj Klimo a Pavol Mišo. Na strednej 10,5-kilometrovej  trati bodovali vo svojich kategóriách: 1. Ján Piala, 2. Michal Pekný, 3. Petra Cibulková, prvé miesto vo svojej kategórii obsadil aj Pavol Uhlárik. Najobsadenejšia bola trať dlhá 6,7 kilometra, na ktorej štartovalo 12 našich pretekárov. Absolútnym víťazom sa stal Bohdan Jonek pred svojím bratom Tobiášom a Kristiánom Brezánim. Juniorka Alexandra Kavcová obsadila 2. miesto, druhá v kategórii nad 35 rokov bola Miriam Brezániová, ktorú o 50 sekúnd porazila trojnásobná olympijská víťazka Anastasija Kuzminová. V detských pretekoch vyhrala spôsobom štart-cieľ Šarlota Kupková.


Po letnej prestávke prichádza jeseň, ktorá býva v Zbore sv. Ladislava bohatá na rôzne podujatia, súťaže a aktivity. Začiatkom novembra sa napríklad koná medzinárodná spevácka súťaž Voce magna v Žiline, kde vlani získali strieborné pásmo.Tento rok sa rozhodli súťaž vynechať, ale spievali doma v Rajci, v Jasenovom, ako aj v Žiline, Nitre a Martine. Ak si chcete Zbor vychutnať naživo, príležitosť budete mať na Štefanskom koncerte 26. decembra o 16.30 h v Kostole sv. Ladislava v Rajci, kde vystúpia spolu so zborom Misericordia zo Žiliny-Hájika.


Ďakujeme za pozornosť, tento podcast sme pripravili v spolupráci s mestom Rajec. Ďalšie vydanie si budete môcť vypočuť v januári 2023.

Oficiálna stránka mesta Rajec, Mestský úrad Rajec, Námestie SNP 2/2, 01501 Rajec, IČO: 00321575
Identifikácia správcu obsahu a prehlásenie o prístupnostiPodmienky pre použitieImplementáciaIdentifikácia technického prevádzkovateľa