HISTÓRIA

    Knižnica v Rajci fungovala od dávna. Už Juraj Slota Rajecký nosil na prázdniny do Rajca hŕbu kníh a na radnici ich čítaval so svojimi kamarátmi a požičiaval ich iným. Bolo to pred 176 rokmi.
    Prvá dochovaná zmienka o pokuse založenia knižnice v Rajci (originál dokumentu sa nachádza v Štátnom archíve Bytča, pobočka Žilina) pochádza z dňa 7. decembra 1924, keď sa vtedajší starosta Imrich Ribárik a členovia obecnej rady rozhodli – ... „Na zariadenie a vydržiavanie obecnej knižnice nariaduje každoročne  zaradiť do obecného rozpočtu čiastku rovnajúcu sa počtu obyvateľstva násobenú 50 hal. Tento obnos sa má v roku 1925 z nepredvídanych vydavkov vyplatiť“...
    Cez druhú svetovú vojnu bola obecná rajecká knižnica veľmi poškodená, mnoho zväzkov kníh sa stratilo. Vďaka obetavým rajeckým občanom sa situácia zlepšila. V roku 1948 bola zvolená tzv. knižničná rada, ktorej predsedom sa stal Viktor Dubec. Zakúpili sa knihy v hodnote 12 tisíc slovenských korún, ktoré venovala Matica slovenská. V hoteli Kľak sa v r. 1949 otvorila obnovená knižnica a zároveň sa stala Okresnou knižnicou. V roku 1954 sa knižnica presťahovala do radnice na námestí. Okresná knižnica zanikla v r. 1960, kedy Rajec prestal byť okresným mestom.
    Až do roku 1975 bola knižnica umiestnená v Radnici na námestí. Keďže sa pripravovala jej rekonštrukcia, knižnica dostala náhradné priestory v zrekonštruovanom bývalom Pivovarskom dome. V týchto priestoroch fungovala 17 rokov až do roku 1992.
    Vedenie mestského úradu zriadilo v Pivovarskom dome mestské múzeum a knižnica sa presťahovala do budovy mestského úradu na prízemie, do priestorov vtedajšieho mestského kultúrneho strediska. Tieto priestory sú z doterajších najvyhovujúcejšie a najpriestrannejšie a knižnica tu sídli dodnes. 

 

    K 31.12.2016 bola zrušená rozpočtová organizácia Mestské kultúrne stredisko Rajec a od 1.1.2017 prešli všetky práva a povinnosti, pohľadávky a záväzky na zriaďovateľa - Mesto Rajec.

 

Fotogaléria:

Oficiálna stránka mesta Rajec, Mestský úrad Rajec, Námestie SNP 2/2, 01501 Rajec, IČO: 00321575
Identifikácia správcu obsahu a prehlásenie o prístupnostiPodmienky pre použitieImplementáciaIdentifikácia technického prevádzkovateľa