č. 1/2015
RAJECKÉ VIANOCE PLNÉ PREKVAPENÍ
 
Stáva sa už tradíciou, že Mestské kultúrne stredisko Rajec každoročne pripraví počas adventného obdobia a Vianoc niekoľko zaujímavých podujatí.
 
MIKULÁŠ NA NÁMESTÍ
Advent v Rajci tradične začíname podujatím určeným nielen pre všetky deti – príchod Mikuláša na naše námestie. Nebolo tomu inak ani tentokrát a 5. decembra prišiel Mikuláš rozdať deťom sladké balíčky. Skôr ako rozdal množstvo mikulášskych balíčkov, členovia Čili divadla zahrali pre všetkých milé divadielko o zlom čertovi, ktorý chcel zabrániť príchodu Mikuláša do Rajca. Našťastie sa o tom dozvedeli anjeli a Mikuláša zachránili. V tomto roku prekvapil Mikuláš s čertom a anjelom aj pracovníkov mestského úradu a za básničku či pesničku ich obdaroval malým prekvapením. V mene všetkých pracovníkov by sme sa chceli poďakovať organizátorom za príjemné prekvapenie. Ďakujeme
 V tomto roku prekvapil Mikuláš s čertom a anjelom aj pracovníkov mestského úradu a za básničku či pesničku ich obdaroval malým prekvapením.
Advent v Rajci tradične začíname podujatím určeným nielen pre všetky deti – príchod Mikuláša na naše námestie.
 
 
KURZ ZDOBENIA MEDOVNÍKOV
O niekoľko dní neskôr, 9. decembra, sme sa mohli prísť zdokonaliť v zdobení medovníkov. V remesle, ktoré neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Pod vedením Jarmily Ragasovej sme sa dozvedeli postup, ako vyrobiť, upiecť a vyzdobiť ten správny medovník. Ani ostatní účastníci neboli skúpi na slovo a medzi sebou si vymenili množstvo cenných rád a inšpirácií.
 
V roku 2014 vyšlo Chodenie Lucií (13. decembra) na sobotu. To však nijako neodradilo členov Čili divadla, aby pochodili po našom meste. Všade ich privítali s úsmevom na tvári a potešením, že aj v Rajci si pripomíname ľudové zvyky a tradície.
 
CHODENIE LUCII
V roku 2014 vyšlo Chodenie Lucií (13. decembra) na sobotu. To však nijako neodradilo členov Čili divadla, aby pochodili po našom meste. Všade ich privítali s úsmevom na tvári a potešením, že aj v Rajci si pripomíname ľudové zvyky a tradície. Lucie oblečené v bielom a s husím perom v ruke v každej navštívenej prevádzke vyhnali z priestorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenie. Za odmenu dostali pár drobných či malé pohostenie.
 
 
 
 
 
 
Pár dní pred najkrajšími sviatkami v roku (19. decembra) sa v našom meste uskutočnil Živý betlehem na námestí.
 
ŽIVÝ BETLEHEM
Pár dní pred najkrajšími sviatkami v roku (19. decembra) sa v našom meste uskutočnil Živý betlehem na námestí. Okrem zaujímavej scény nemohli chýbať ani v tomto roku živé ovečky, na ktoré sa tešia nielen deti, ale aj my dospelí. Každoročné divadelné predstavenie nás vždy niečím novým prekvapí. V tomto roku to boli fujaráši s Čičmian. Príbeh o zvestovaní a narodení Ježiša Krista až po príchod troch kráľov ozvláštnili hrou na fujarách, trombitoch a drumbliach. Koncom roka, 28. decembra, členovia ochotníckeho divadla Kožkár zahrali Živý betlehem aj pre obyvateľov a návštevníkov malebnej obce Čičmany.
 
 
 
Počas decembra sme si mohli v radnici pozrieť dve zaujímavé výstavy. Jednou bola výstava výrobkov z drôtu Ing. arch. Márie Krajčovej Roste Nebesá, ktorej krásne výtvory boli venované adventu a Vianociam. Aj touto cestou by sme sa jej chceli poďakovať za zaujímavú výstavu jej výrobkov.
 
VIANOČNÉ VÝSTAVY V RADNICI
Počas decembra sme si mohli v radnici pozrieť dve zaujímavé výstavy. Jednou bola výstava výrobkov z drôtu Ing. arch. Márie Krajčovej Roste Nebesá, ktorej krásne výtvory boli venované adventu a Vianociam. Aj touto cestou by sme sa jej chceli poďakovať za zaujímavú výstavu jej výrobkov.
Na druhej výstave Krehké kúzlo Vianoc sme obdivovali vianočné ozdoby, ktoré nám zapožičali obyvatelia nášho mesta. Mohli sme obdivovať ozdoby, ktoré kedysi zdobili nejednu domácnosť a verím tomu, že v niektorých domácnostiach spríjemňujú vianočné sviatky dodnes. Za zapožičané exponáty by sme chceli poďakovať – Júlii Jančovičovej, Anne Jonekovej, Anne Koperovej, Janke Kardošovej, Oľge Malíčkovej, Božene Hajstrovej, Marte Paulinyovej, Anne Rúčkovej a Zuzane Ščasnej. Poďakovanie patrí aj Cenzuálnemu spolumajiteľstvu Rajec za darované vianočné stromčeky.
 
 
SILVESTER
Na Silvestra sme sa s rokom 2014 rozlúčili spoločne na našom námestí diskotékou, ktorá trvala až do tretej hodiny rannej. O polnoci sme si zavinšovali šťastný nový rok 2015. O pol jednej v noci sa nám spoločne prihovorili primátor mesta Ing. Ján Rybárik spolu s dekanom Rajeckej farnosti Mgr. Petrom Hluzákom. Po spoločnom prípitku primátor odštartoval nádherný ohňostroj. Ani v tomto roku nechýbal novoročný prípitok – tradičné varené vínko. Polovicu zdarma rozdávaného vínka zabezpečilo Mestské kultúrne stredisko Rajec a polovicu daroval osobne primátor mesta.
                                                                                                                            Z. Ščasná, MsKS Rajec
                                                                                                                          1x foto: Katarína Kalmová,
                                                                                                                        4x foto: archív MsKS Rajec
Oficiálna stránka mesta Rajec, Mestský úrad Rajec, Námestie SNP 2/2, 01501 Rajec, IČO: 00321575
Identifikácia správcu obsahu a prehlásenie o prístupnostiPodmienky pre použitieImplementáciaIdentifikácia technického prevádzkovateľa